مدیربه قلم
لوله و اتصالات پلی اتیلن انواع گوناگونی داشته که با توجه به کاربردشان نیز مورد استفاده قرار می گیرد. لوله های پلی اتیلن آبرسانی، جزء پر مصرف ترین و پرکاربردترین لوله های پلی اتیلن می باشد. لوله های پلی اتیلن آبرسانی به رنگ سیاه بوده که با یک خط آبی از لوله های دیگر متمایز می شود. این نوع لوله های پلی اتیلن بیشتر در آبرسانی و انتقال آب کاربرد دارند. مقاومت، سبکی، عدم خوردگی و عدم رسوب از ویژگیهای مهم لوله های پلی اتیلن محسوب می شود.
همچنین این لوله ها از طول عمر بالایی برخوردار بوده از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است. می توان گفت که میکرو ارگانیک به لوله پلی اتیلن آبرسانی هیچگونه آسیبی نمی رساند، از این رو این لوله ها برای لوله کشی آب شرب نیز مناسب هستند. در بازار این محصول در فشارهای مختلفی عرضه می شود، که خریداران با توجه به نیاز خود اقدام به خرید می کنند. مزیت های لوله پلی اتیلن آبرسانی باعث شده تا این لوله جای لوله هایی از جنس بتنی و فلزی را بگیرند. کاربرد اصلی این نوع از لوله پلی اتیلن، انتقال آب خارج از شهرها یا داخل شهر ها برای انشعابات اصلی می باشد.
مزایای لوله های پلی اتیلن آبرسانی
- کاهش میزان هدر رفت آب
- امکان انتقال آب، انواع کودها و سموم به گیاه
- افزایش راندمان آبیاری تا 50 درصد
- امکان قراردادن لوله زیر خاک.
- نصب آسان تر و سریعتر در مقایسه با سیسستم سنتی قطره ای
- سبکی و قابلیت حمل آسان
- قابلیت استفاده به صورت مکانیزه
- بدون نیاز به پمپ
- سازگاری با انوع گونه های کشتی
- کاهش رشد علفهای هرز
- قابليت اتصال آسان
یکی از گزینه های اصلی در مقوله آبیاری و آبخیزداری لوله های پلی اتیلن میباشد که در چند دهه گذشته از رشد بی سابقه ای در میان پیمانکاران و کشاورزان قرار گرفته است از ویژگیهای مهم و اساسی این لوله ها یعنی لوله های پلی اتیلن کشاورزی میتوان به کاهش مصرف آب و جلوگیری از اتلاف بی رویه آب و فروکش کردن این مایع حیاطی در زمین های کشاورزی اشاره نمود .
این لوله ها با ساختاری که دارند و با مقاومتی که از خود در برابر فشارهای ناشی از پمپ و ادوات کشاورزی مانند موتورخانه ها و گرما و برودت هوا از خود نشان میدهند جایگزین مناسبی برای انواع لوله ها ی فولادی طی سالیان متمادی گشته اند .لوله های پلی اتیلن کشاورزی در انواع رنجهای فشاری منجمله ۴ اتمسفر ۶ اتمسفر ۸ اتمسفر و ۱۰ اتمسفر بیشترین میزان مصرف را دارا میباشند که البته پرمصرفترین آنها لوله پلی اتیلن با فشار کاری ۶ و ۱۰ اتمسفر است .لوله های پلی اتیلن در مقوله کشاورزی یکی از ارکانهای اصلی به شمار میرود از اینرو نمیتوان یک مزرعه و یا زمین و یا باغ زراعی را بدون استفاده از لوله های پلی اتیلن متصور شد
لوله های پلی اتیلن کشاورزی در سایزهای ۱۶ میلیمتر که جهت آبیاری قطره ای مورد استفاده قرار میگیرند تا سایزهای ۲۰۰ میلیمتر بیشترین نوع مصرف را دارای میباشند که البته سایزهای بالاتر یعنی سایزهای بین ۲۰۰ الی ۶۳۰ میلیمتر نیز مورد مصرف قرار میگیرند اما در پروژه های عظیم کشاورزی که نیازمند دبی و مقدار آب بالا میباشد
کاربرد لوله های پلی اتیلن کشاورزی چیست؟
- انتقال آب کشاورزی از قنات به استخر
- انتقال آب کشاورزی به منابع
- ذخیرا آب برای منابع
- استفاده در سیستم های آبیاری تحت فشار (به وسیله کمربند، رایزر، شیرخودکار و آبپاش های پلیمری کشاورزی، برنجی و ایرانی و ترکیه ای استفاده می شود)
- برای سیستم های آبیاری قطره ای (از کمربند، قطره چکان، برای اتصال به نوار تیپ آبیاری استفاده می شود)
- در سیستم آبیاری کشاورزی با اتصالات نیو فیت یا آسان اتصال استفاده می شود
لوله های پلی اتیلن کابلی مناسب ترین نوع لوله برای عایق کردن و کاورینگ کابل های برق، فیبر های نوری و کابل های مخابراتی می باشد. از این لوله ها برای سیم کشی، حفاظت از کابل ها در برابر نفوذ آب در هنگام بارندگی، حفاظت از کابل های برقی و مخابراتی در هنگام حفاری در برابر ضربه و برخورد اجسام سنگین، جلوگیری از سوختگی کابل های برق و مخابرات در هنگام رعد و برق، جلوگیری از برق گرفتگی و قطعی برق در هنگام بارندگی و رعدو برق و موارد دیگر، استفاده میشود. بعضا برخی از کشاورزان از این لوله ها جهت سیستم های آبیاری همانند آبیاری قطره ای و انتقال آب به مزارع استفاده میکنند. به طور کلی میتوان گفت که از این لوله ها برای کشیدن خطوط برق و مخابرات و سیم کشی در مناطق شهری و بین شهری استفاده میکنند.
لوله های پلی اتیلن کابلی به صورت شاخه ای و یا به صورت کلاف تولید شده و در بازار عرضه میشود. این لوله ها سایز های متفاوتی داشته و در کلاس های باری مختلف از 2 تا 40 بار قابل تولید می باشند. این لوله ها در سایز های مختلف از 16 میلی متر تا بالاتر ( بنا به درخواست خریداران) تولید میشود. این لوله ها به صورت کلافی در متراژهای وسیع تولید میشود و همین امر سبب کاهش هزینه ی تولید و در نتیجه فروش میگردد.
مزایای لوله پلی اتیلن کابلی
- لوله کابلی در برابر جریان های الکتریکی عایق بوده و الکتریسیته را از خود عبور نمی دهد
- انعطاف و جنس لوله های کابلی می تواند در نصب و استفاده به عنوان غلاف بسیار کمک کند.
- وزن سبک و انعطاف مناسب لوله های پلاستیکی کابلی می تواند یکی دیگر از مزیت های این نوع لوله ها باشد.
- لوله های کابلی پلاستیکی در مقابل مواد اسیدی و بازی می تواند از سیم ها و کابل ها محافظت کند.
- لوله پلی اتیلن کابلی قیمت بسیار مناسبی نسبت به لوله های فلزی در محافظت از کابل ها دارد.
- فشار مناسبی را در مقابل عوامل طبیعی تحمل کرده و می تواند ازکابل ها و سیم های برق تا مدتی طولانی محافظت کند.
به طور کلی لوله های پلی اتیلن را می توان برای دما و فشارهای مختلف تولید کرد. اما به دلیلی محدودیت هایی که وجود دارد معمولا اجازه تولید تا یک قطر و طول معینی را داریم. اما در برخی موارد نیاز است که کلافی از این لوله را داشته باشیم تا حتی الامکان از اتصالات لوله ای استفاده نکنیم. به هر حال استفاده از اتصالات لوله پلی اتیلن علاوه بر این که دردسر خودش را دارد، باعث ایجاد عدم یکنواختی در ساختار لوله شده و می تواند برای کاربر مشکل ایجاد کند. همچنین در برخی موارد باید از اتصالات جوشی استفاده کرد که تا بتوان قابلیت اطمینان را بالا برد در حالی که افزایش هزینه ها را به دنبال خواهد داشت.
برای تولید لوله پلی اتیلن کلافی از همان موادی که برای تولید لوله پلی اتیلن استفاده می شود، استفاده می کنیم. اما برای به دلیل محدودیت های موجود این نوع لوله در متراژ های 100، 200 و 400 برای تحمل فشار 6 الی 10 بار ساخته می شود. البته محدودیت دیگری نیز در رابطه با قطر لوله وجود دارد. چون این لوله به صورت کلافی به خریدار ارائه می شود حداکثر قطری که می تواند داشته باشد 110 میلی متر است.
مزایای لوله پلی اتیلن کلافی
- مقاوم در برابر فشار، ضربه و خوردگی
- مقاوم در بررابر اشعه خورشید
- سبک وزن
- راحتی نصب و استفاده و نگهداری
- مقاوم در برابر مواد شیمیایی
کاربرد لوله پلی اتیلن در آتش نشانی به آتش نشانی خانگی و آتش نشانی توسط مراکز آتش نشانی مربوط می شود. در سیستم های آتش نشانی خانگی، با توجه به اجرای استانداردهای ایمنی و آتش نشانی در ساختمانها و برجهای مسکونی، اداری و تجاری کلیه ساختمانها نیاز به نصب سیستم آبپاش در کلیه واحدها، راه پله و غیره دارند. در واقع بدون اجرای این نوع سیستم آتش نشانی خانگی امکان دریافت مجوز پایان کار وجود ندارد. با نصب سیستم آبپاش خانگی می توان در مواقع بروز خطر در کمترین زمان ممکن نسبت به خاموش نمودن آتش اقدام نمود. در این سیستم ها از لوله پلی اتیلن برای شبکه انتقال آب استفاده می گردد. با توجه به مقاومت بالای لوله پلی اتیلن در برابر ضربه، حرارت، سایش و غیره می توان از ایمنی سیستم آبرسانی اطمینان حاصل نمود.
در کاربرد دیگری از انواع لوله پلی اتیلن با سایزهای بزرگ برای انتقال آب پرفشار و با حجم زیاد در درون زمین تا ایستگاههای آتش نشانی استفاده می گردد. قابلیتهای لوله های پلی اتیلن در برابر فشار آب، خوردگی، سایش، زمین لرزه و انعطاف پذیری آنها موجب عملکرد بالای آبرسانی می گردد.
انواع لوله پلی اتیلن و اتصالات مربوطه قابلیت پاس کردن استاندارد FM Approval که استانداردی جهانی برای استفاده از لوله و اتصالات در کاربری آتش نشانی است را دارند. همچنین در بررسی های بعمل آمده اتصالات و لوله پلی اتیلن موفق به گذراندن آزمایشات مربوط به آتش نشانی گردیده است. از اینرو انواع لوله پلی اتیلن و اتصالات آن به عنوان وسیله ای مناسب برای عملیات آتش نشانی محسوب می شوند.
انواع لوله های آتش نشانی
- لوله های نواری یا پارچه ای
- لوله های پلیمری (پلاستیکی)
- لوله های خرطومی
- لوله های فلزی
مزایای لوله های پلی اتیلن در سیستم آتش نشانی
- مقاومت در برابر خوردگی گالوانیکی
- مقاومت در برابر پوسیدگی، سایش و ضربه
- خاصیت انعطافپذیری مناسب
- خاصیت جمع شوندگی
- سازگار با آب های اسیدی
- طول عمر بالا – استفاده بیشتر با هزینه های پایین تر
- سبکی وزن
- نرم با ضریب اصطکاک پایین
- مقاومت عالی در برابر زمین لرزه و رانش زمین
- قابلیت اتصال بسیار محکم، بدون نشتی و در عین حال انعطافپذیر
- مقاومت بالا در برابر اشعه فرا بنفش خورشید
- دارا بودن خصوصیات هیدرولیکی بسیار مناسب
- هزینه پایین تعمیر و نگهداری
- جوش پذیری
اخیرا لوله های پلی اتیلن جایگاه ویژه ای در کشاورزی و گازرسانی و صنعت فاضلاب پیدا کرده اند. این لوله ها در مقایسه با سایر لوله های فلزی دوام عمر و ایمنی بالاتری دارند. لوله پلی اتیلن آبیاری قطره ای به عنوان یکی از پرکاربردترین و پرمصرف ترین لوله ها در صنعت کشاورزی جهت آبیاری محصولات به کار می رود.
این لوله ها به دلیل سبکی، آسانی در حمل و نقل، انعطاف پذیری و قیمت ارزان بسیار مورد توجه می باشند، همچنین بازیافت این لوله ها و استفاده مجدد از آن ها آسان و کم هزینه تر از لوله های فلزی است.
قبل از اینکه لوله های پلی اتیلن به مصرف کننده برسد، تست های متعددی بر اساس استاندارد ایزو ۷۶۰۷، بر روی لوله ها انجام می شود. این استانداردها فشار کاری و کارایی لوله در شرایط استاندارد را بررسی می کنند. لوله پلی اتیلن آبیاری قطره ای بیشتر از ۵۰ سال عمر مفید دارد البته در صورتی که به درستی تولید شده باشد و از طرف دیگر به درستی مورد استفاده قرار گیرد.
مزایای لوله های پلی اتیلن قطره ای
- سهولت در حمل و نقل به دلیل سبکی و وزن پایین، استحکام بالا و مقاومت در برابر ضربه، خمیدگی و تاخوردگی
- مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش نور خورشید
- آسانی در کاربرد و نصب سریع اتصالات برای آبیاری و نصب فلنج ها
- دارای خاصیت الاستیسیته بالا
- انعطاف پذیری لوله ها و امکان استفاده از آنها در زمین های ناهموار
- امکان ایجاد خم شعاعی لوله (شعاع مجاز خم شعاعی ۲۰ برابر قطر استاندارد لوله است)
- مقاوم در برابر زمین لرزه و رانش زمین مخصوصا در سطح زیر دریا که امکان حرکت لایه های زمین بیشتر است
- سطح داخلی این لوله ها صیقلی است و مواد و سیالات را به راحتی از خود عبور می دهد
- عمر طولانی و مقاومت در برابر خوردگی اسیدها، سائیدگی، پوسیدگی و سیالات شیمیایی و عدم جذب و واجذب آب
- قیمت بسیار پایین و هزینه پایین نصب و راه اندازی
- لوله پلی اتیلن آبیاری قطره ای دارای طول عمر مفید ۵۰ ساله است که دمای محیط و فشار کاری در هنگام استفاده باید در نظر گرفته شود
- قابلیت استفاده از لوله های آبیاری با متراژ بالا
- استفاده ایمن و بدون ترکیدگی های مخرب
لوله پلیکا لولهای است که از جنس UPVC ساخته شده است. PVC مخفف عبارت Poly Vinyl Chloride، و نوعی پلیمر پلاستیک مصنوعی است، و UPVC مخفف عبارت Unplasticized Poly Vinyl Chloride یعنی پیویسی سختشده است. در واقع در پاسخ این پرسش که لوله پلیکا چیست میتوان گفت مادهای است که از پیویسی ساخته شده، اما در روند تولید آن هیچگونه ماده نرمکنندهای به آن اضافه نشده است. این لوله به PVC سخت هم معروف است.
لوله پلیکا یا همان UPVC از نخستین لولههای پلیمری است که در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار گرفتند و ویژگیهای منحصربه فردی دارند. لولههای پلیکا دوام خوبی دارند، زنگ نمیزنند و پوسیده نمیشوند، و به همین دلیل توانستند بهزودی جای لولههای فلزی را در صنعت، کشاورزی و مصرفهای خانگی بگیرند.
کاربردهای لوله پلیکا
- استفاده از لوله پلیکا در کشاورزی
- استفاده از لوله پلیکا در انتقال فاضلابهای خانگی و صنعتی
- استفاده در انتقال کابلهای برق و مخابرات
- استفاده در سیستم آبرسانی تحت فشار
- استفاده در شبکههای آبرسانی شهری و روستایی
- استفاده در صنعت ساختمانسازی
لوله پلیکای مناسب کشاورزی از نوع نیمه قوی و قوی است تا هم بهراحتی بتوان آن را نصب کرد و هم مقاومت کافی در برابر فشار زیاد آب را داشته باشد. لوله پلیکای کشاورزی باید مرغوب و باکیفیت باشد تا در هزینهها نیز صرفهجویی شود.
معمولا از لوله پلیکا نیمه قوی، و در اندازه های بزرگ ۱۶۰ میلیمتری تا ۶۳۰ میلیمتری برای انتقال فاضلاب استفاده میشود. کاربرد لولههای پلیکا فاضلابی در زیر سینکهای دستشویی و ظرفشویی در همهجا نمایان است.
واره پلیکای نیمه معمولی یا نیمه قوی ضخامت بیشتری از پلیکای معمولی دارد. از پلیکا نیمه قوی در انتقال آب و فاضلابهای خانگی و پوشش کابلهای برق و مخابراتی استفاده میشود.
لوله پولیکا معمولی یا پلیکا فشار ضعیف کمترین ضخامت را در بین انواع لوله پلیکا دارد. لوله پلیکای معمولی سبکتر و ارزانتر از انواع دیگر است و در جایی استفاده میشود که فشاری بر روی آن نباشد. از لوله پلیکای معمولی استفاده زیادی در کانالهای تهویه هوای خانگی و صنعتی و انتقال آب باران میشود.
لوله کاروگیت یکی از انواع لوله پلی اتیلن فاضلابی است که با ظاهری شیاردار (مارپیچ) و سطح داخلی زردزنگ و صاف و صیقلی در کارخانه لوله های پلی اتیلن دوجداره در سایزهای 110 میلیمتر تا 3000 میلیمتر تولید می شود.
لوله کاروگیت یا همان Corrugated pipe تولید شده از پلی اتیلن، بدلیل عدم امکان نشت، فاسد شدن، نصب آسان و مقاومت دربرابر حرکت خاک و فشار، از حدود نیم قرن پیش مورد مصرف قرار می گیرند همچنین این لوله به لوله های پلی اتیلن فاضلابی نیز معروف است.
لوله کاروگیت برای کاربرد در شبکه های بدون فشار (ثقلی) طراحی شده اند و حداکثر فشار طراحی آنها 1.5 بار میباشد. لوله کاروگیت در عین بالا بودن مقاومت حلقوی لوله از وزن پایینتری نسبت به لوله پلی اتیلن فاضلابی برخوردار می باشند.
لوله های کاروگیت اغلب در جاهایی که انعطاف پذیری، استحکام و دوام مهم باشد مورد استفاده قرار می گیرند که عمده مصرف این لوله ها برای مصارفی چون زهکشی، حمل آبراه ها، کالورتها جهت جمل سیلاب، شبکه فاضلاب شهری و شبکه های آبرسانی در روستاها بعنوان جوی آب می باشد.
رنگ جداره بیرونی لوله دوجداره پلی اتیلن به رنگ مشکی و دیواره داخلی آن به رنگ زرد یا آبی است. استفاده از رنگ آبی و زرد درون این لوله ها به موضوع ویدئوگرافی اشاره دارد زیرا کارفرما برای ردیابی می تواند از ویدئوگرافی استفاده کند.
کابردهای لوله های پلی اتیلن کاروگیت
- در مقایسه با سایر انواع لولههای پلاستیکی، مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد.
- عمر بالا: این لوله برای استفاده تضمینی ۵۰ ساله نصب میشود و میتوان آن را به مدت ۱۰۰ سال هم استفاده کرد.
- به دلیل سطح صیقلی جدار داخلی، ضریب اصطکاک پایین است و در نتیجه رسوبی در لوله باقی نمیماند و بهرهوری انتقال آب بیشتر میشود.
- لوله کاروگیت انعطافپذیر و چکشخوار است.
- لوله کاروگیت نسبت به انواع لولههای فولادی، چدنی و … سبکتر است و برای حمل آن نیازی به استفاده از ماشینآلات سنگین نیست.
- سهولت در نصب و اجرای سریع کارگذاری به دلیل قابلیت جوش و کاربرد کوپلر برای اتصال، نصب و کارگذاری آن با سرعت زیاد و بدون پِرتی انجام میشود.
- این مدل لولهها را میتوان در قطرهای بسیار بالا تولید کرد.
- لوله کاروگیت ارزش غذایی ندارد در نتیجه، جوندگان و میکروارگانیسمها به آن حمله نمیکنند.
- مقاوم تا دمای 50 درجه سانتیگراد و نامحلول بودن در برابر تمامی حلالهای آلی
- مقاوم در برابر مواد خورنده (اسیدها، نمکها و بازها) و میکرواُرگانیسم ها
- مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش آفتاب به دلیل استفاده از مواد (Anti-uv)
- تحمل پذیری خوب در برابر بار
- حمل ونقل آسان و کاهش هزینه های حمل یکی از مهمترین مزایای لوله پلی اتیلن فاضلابی نسبت به لوله های فلزی می باشند.
- تحمل سرما و گرمای شدید
- مقاومت بسیار خوب در برابر سایش تحمل پذیری در برابر بار ترافیکی
در ساختمانهای در حال ساخت بعد از مرحله سفت کاری و زدن سقف، اولین کاری که انجام میدهند اجرای سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان می باشد که برای این کار میتوان از لوله های مختلفی نظیر لوله پوش فیت فاضلاب، پلی اتیلن، لوله پلیکا و… استفاده کرد.
لوله پوش فیت یکی از انواع لوله های مورد استفاده در سیستم های فاضلاب ساختمانی است که از جنس پلی پروپیلن که نوعی پلیمر بوده و در انتهای خود دارای سوکت و آب بند برای اتصال می باشد. به دلیل نحوه اتصال سوکتی در این نوع لوله که با فشار همراه است، به آن پوش فیت (Push Fit) می گویند. انواع لوله های پوش فیت پلیمری قابل ارائه در هایپر صنعت فامکو به صورت زیر است:
لوله پوش فیت بی صدا
و لوله پوش فیت معمولی
این لوله را با نام های دیگری مانند لوله اورینگی، لوله فاضلابی، لوله یک سر سوکت، لوله یک سر کوپله، لوله پوش فیت فاضلابی، لوله پوش فیت سایلنت و لوله سه لایه، می شناسند.
در ساختار لوله پوش فیت بی صدا که نوعی از لوله های پلیمری می باشد، از کامپاند استفاده می شود. کامپاند که از ترکیب پلیمر و نوعی پودر است و برای تقویت ساختار پلیمر کاربرد دارد به عنوان عایق در داخل لوله های پوش فیت تعبیه می شوند و از آن به عنوان مانعی برای رسیدن صدای عبور سیال به بیرون از لوله و محیط اطراف استفاده می کنند. صدا در لوله های پوش فیت بی صدا تا 17 دسی می تواند کاهش پیدا کند و همین امر موجب استفاده آن در ساختمان ها شده است.
لوله پوش فیت معمولی، تمامی خاصیت های مربوط به لوله پوش فیت را داراست با این تفاوت که مانند لوله پوش فیت بی صدا، عایق صدا نمی باشد بنابراین کاربرد کمتری دارد.
مزایای لوله های پوش فیت
- از جمله مهم ترین مزایای لوله پوش فیت این است که این لوله ها در انتهای خود به صورت فابریک دارای سوکت هستند
- لوله پوش فیت مقاومت بالایی در برابر شکنندگی دارد. هم چنین این لوله مقاومت خوبی در برابر ضربه دارد مخصوصا در پروژه هایی که مربوط به سیستم انتقال فاضلاب می باشد
- به دلیل اینکه لوله پوش فیت در سیستم های فاضلاب هم مورد استفاده قرار می گیرد، مقاومت بیشتری در برابر مواد شیمیایی و هم چنین اسید ها و باز ها از خود نشان می دهد
- برای نصب این لوله ها به زمان و هزینه کمتری نیاز است. به دلیل اینکه به هنگام نصب نیاز به جوشکاری و یا چسب کاری نمی باشد
- از دیگر مزایای خوب لوله پوش فیت می توان به مقاومت بالا در برابر تغییرات طولی خط لوله اشاره کرد
- هم چنین این لوله ها مقاومت حرارتی بسیار بالایی دارند و می توانند در مقابل آتش سوزی تحمل خوبی از خود نشان دهند
- با توجه به اتصال سوکتی لوله پوش فیت نشتی در این لوله نزدیک به صفر می باشد